Nebyť okuliarov nebola by Naďa Urbánková

12.01.2012 Celý región

Bratislava 12. januára (TASR) – Bola prvou československou speváčkou, ktorá pri vystúpeniach nosila okuliare. A výrazné. Poradil jej to Jiří Suchý, keď prišla do divadla Semafor s tým, že \"nos okuliare a každý ťa pozná\".

Speváčka Naďa Urbánková (1939), rodáčka z Novej Paky ukončila v roku 1957 štúdium na strednej zdravotnej škole. Umeleckú dráhu začínala v roku 1959 v Pardubickom divadle. V roku 1964 ju režisér Ján Roháč angažoval do filmu Kdyby tisíc klarinetů. Zároveň v tom istom roku nastúpila do hudobného divadla Semafor. Jej prvým hitom v Semafore bola pesnička Drahý můj s Jiřím Grossmanom. V roku 1969 začala jej dlhodobá a úspešná spolupráca s Country Beatom Jiřího Brabce. Spolu účinkovali aj v americkom Nashville, centre americkej aj svetovej country hudby či na country festivale vo Wembley.

\"Nemala som inú možnosť než ísť na zdravotnú školu, pretože som v žiadnom prípade v totalitnej dobe nechcela ísť na rok do pracovného procesu a iná možnosť nebola, ak ste neboli v škole. Mamička objavila jedinú školu s maturitou a bola to práve zdravotná škola. Tak som si povedala, že to skúsim. Nemala som síce predstavu, čo to znamená, ale som rada, že som tú školu vychodila. Dokonca som bola dva roky v praxi a pochopila som, ako úprimný je chorý človek. Keď k nemu príde sestrička a pohladká ho, tak sa otvorí a povie, akú potrebuje pomoc. Myslím, že to povolanie som sa mala naučiť,\" uviedla v rozhovore pre TASR speváčka a dodala: \"Ani dnes by som nemala problém pichnúť pacientovi injekciu.\"

Naďa Urbánková patrí k najúspešnejším a najpopulárnejším speváčkam československej éry. Za roky 1972 až 1976, teda päťkrát po sebe, vyhrala anketu Zlatý slávik v kategórii speváčka. Známe sú jej hity Co jen koukáš, taky zpívej, Slečna Sen, Vilém peče housky, Půlnoc je období zlé, Mosaznej džbán, Blonďák s červenou bugatkou či Závidím. Ako sama hovorí, \"nebyť okuliarov, nebola by Naďa Urbánková\".

UPOZORNENIE: Rozhovor so speváčkou Naďou Urbánkovou v rámci seriálu Osobnosti: tváre a myšlienky prinesie TASR v nedeľu 15. januára.
 

Vyberte región